logo kameel

 

Recensie Kameel.nl


Gods leiding in het leven van Kores
Cyrus groeit op aan het hof van Perzen maar is als baby een tijd ontvoert geweest en opgegroeid bij een herdersfamilie. Na goed overleg gaat het samen met zijn vader (de koning) vermomd met zijn vriend naar het verre Babylonië. Zijn doel is om te zien of de Babyloniërs van plan zijn of in staat zijn om hun aan te vallen. De Joden die uit hun land zijn weggevoerd leven hier al jaren. God gaat met Cyrus/Kores een lange weg maar zijn doel is duidelijk.

 

De geschiedenis van Cyrus/Kores staat opgetekend in de Bijbel, maar de schrijver heeft dit aangevuld met een legende over Cyrus' eerste levensjaren en enkele historische feiten. Het boek laat ook zien hoe de Joden uiteindelijk toestemming krijgen om weer terug te gaan naar hun eigen land. Niet alleen met hun eigen spullen, maar ook met vele geschenken en de voorwerpen die bewaard zijn gebleven uit de oude tempel. De groei van de band tussen Kores en God wordt door de schrijver heel goed omschreven.

Het boek helpt de lezers ook goed te begrijpen welke belangen er allemaal mee hebben gespeeld bij het veroveren van gebieden en het vernederen van bepaalde culturen. Kores probeert een Koning te zijn die rechtvaardig is en op die manier is hij een Koning naar Gods hart. Een goed geschreven boek, waarin vooral de onderlinge verschillen in landstreken, ontwikkeling en bewapening goed naar voren komen. Voor gevorderde lezers is het boek wellicht iets te gemakkelijk. De band met God of Gods leiding in het leven Kores mochten wat mij betreft wel iets meer uitgediept worden.

 

Waarom wel lezen: oud verhaal krijgt een nieuw gezicht door de aanvulling met nieuwe feiten, zeer prettige schrijfstijl, goed thema
Waarom niet lezen: voor sommige lezers misschien iets te makkelijk
Aantal sterren: 3 sterren

 

Onno Rugenbrink, augustus 2015

 

<< Terug naar prikbord